07 jūlijs 2011

Pirmās palīdzības aptieciņa

Nekad nevar paredzēt kas var notikt kādā tālākā izgājienā prom no cilvēku acīm, tāpēc arī katram ceļotājam ārpus pilsētas ir jābūt mazai, vieglai aptieciņai neparedzētiem gadījumiem.

Aptieciņu galvenais mērķis ir palīdzēt izdzīvot, novērst veselības pasliktināšanos un uzsākt atveseļošanos cietušajam cilvēkam vai līdzcilvēkiem. Protams, pirmās palīdzības aptieciņai ir jābūt mazai, vieglai un ērti pārnēsājamai lai tā netraucētu izbaudīt aktivitātes dabā, taču ir jābūt arī funkcionālai. Aptieciņai nav obligāti jābūt mitruma izturīgai, jo medicīnas preces pēc noklusējuma parasti nāk hermētiski iepakotas. Īpašas vajadzības hermetizēt nav, ja vien nedodaties pie ūdens. Šoreiz apskatīsim mūsu aptieciņu un tās sastāvdaļas!
Aptieciņas svarīgumu cilvēki bieži neuztver nopietni un paļaujas uz "ar mani tas nenotiks," taču notiek un vajadzīgākajā brīdī kāds ievainojums kļūst tikai briesmīgāks un tiek ievazātas infekcijas, kuras varētu novērst ar ātru un spējīgu rīcību.

Protams, aptieciņu var nopirkt, taču parasti tajās nav svarīgākas lietas kuras ir nepieciešamas kādā aktivitātē kuras briesmas tiek apzinātas. Mēs iesakām apzināties briesmas kuras var jūs piemeklēt brīvā dabā un personalizēt aptieciņu tā, lai tā būtu atbilstoša iespējamām briesmām attiecīgajā nodarbē un jebkurā gadalaikā. Tikai apzinoties briesmas un vajadzības var veidot dinamisku un vieglu aptieciņu:

  1. Jāapzinās vides faktorus kuri var ietekmēt veselību - gadalaiks, karstums, gaisa mitrums;
  2. Jāzin kādi neparedzēti gadījumi var rasties - odzes, bites, kritieni no augstuma, griezumi, krokodīla kodumi - visu kas visticamāk var notikt.

Mūsu aptieciņa ir zils maks 5 x 10 x 2 cm liels ar rāvējslēdzēju un lielu melnu krustu ("+"). Tās sastāvdaļas kuras mēs uzskatām par nepieciešamību:

Universāli:

  • marles saites - universāls palīdzības līdzeklis, labi noder vis kaut kā pārsiešanai, nospiešanai, var izmantot kā žņaugu, nofiksēt kādu augu/smēri uz ķermeņa;
  • leikoplasts - pārsēju fiksēšanai, iegriezumu un brūču savilkšanai;
  • žilete - jebkā sagriešanai un nogriešanai;
  • spiedošs pārsējs;
  • plāksteri - tūlznām un nelieliem griezumiem;
  • dezinfekcijai - var lietot etanolu, ūdeņraža peroksīdu;
Ziema:
  • roku sildītāji - ziemā vienu izmēģināju un efekts mani pārsteidza. Mednieku veikalā nopērkami mazi roku sildītāji, kurus sakratot var iegūt siltumu uz vairāk nekā 10 stundām. Protams, karsti nepaliks ja turpinās tos turēt ārpusē, taču, ja ieliek dūrainī, tad pēc laika rokām paliek ļoti karsts. Ja ieliek pāris tādus somā, tad pamīšus var dalīties siltumā visa komanda. Roku sildītāji maksā -50 sant. gabalā, pēc manas pieredzes, siltumu deva ap ~10 stundām un aizņem ļoti maz vietas.
Vasara:
  • sāls - var sajaukt ar ūdeni karstuma dūriena gadījumā;
Zāles:
Svarīgi:
  • Neiegrūst aptieciņu somas dibenā. Tāda gadījumā aptieciņas vērtība ir līdzvērtīga nullei.
Šis raksts noteikti ar laiku tiks papildināts.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru