30 aprīlis 2010

Ko jāievēro plānojot ekskursijas

Agrāk, skolas gados, man ekskursijās nebija īsti iespējas piedalīties dažādu apstākļu pēc, varu atminēties tikai dažas uz Rūjienu, kur ražo Rūjienas slavenos saldējumus, uz Tērveti, kur pēc iespējas ātrāk tika izstaigāts viss, jo autobusam, atvedot citu grupu, bija jāved mūs atpakaļ, lai nesadārdzinātu izmaksas un nekavētu otrai grupai laiku Tērvetes malā gaidot kavējošos autobusu. Tie apstākļi toreiz nešķita nekas īpašs un interesanti pavadītu laiku ekskursijā atspēkoja skriešana un skolotāju nepatīkama klaigāšana uz bērniem, kuri nespēj ilgi nosēdēt uz vietas.

Šoreiz man pašam nācās izveidot ekskursijas maršruta apskates objektus  un plānu kopā ar vienu no grupasbiedirem uz Kuršu Kāpām. Par spīti dažādiem piedzīvojumiem un kurioziem momentiem divu dienu garumā, ieguvu ekskursijas plānotāja pieredzi cauri savām kļūdām. Tas ir nedaudz savādāk par bradāšanu un pārgājieniem, un, plānojot ekskursiju, ir nepieciešams ievērot dažas lietas, lai ekskursija nepārvērstos par bezgaumīgu bradājamu cauri interesantam vietām un lai ekskursijai būtu kāda morāla vērtība

Ja ar naktsmītnēm un ceļu izdevumiem ir uz katra savas pašapziņas kā ko darīt labāk, tad ar ekskursijas apskates objektiem un laikiem ir trakāk. Piedāvāju savus novērojumus un kļūdas publiskai apskatei, lai cilvēki mācas no citu kļūdām!

  • Sadarbība! - Jā, ja ekskursiju plāno vairāki cilvēki (>1) tad iepriekš ir jāizrunā nokļūšanas ceļu no punkta A uz punktu B un atpakaļceļu. pa ceļam var gadīties daudz interesantu apskates objektu par kuriem uzzina tikai atnākot mājās. Tā sajūta ir nepatīkama.
  • Samazināt laika atkarību! Lai apskatāmie objekti tiešām būtu apskatīti, nevis tikai apmeklēti, tad tos ir jāapskata, nevis jāsamierinās ar domu ka tur tika būts. Ir jāizvirza ekskursijas galvenos mērķus un apskates objektus un apskatīt tos nesteidzīgi tā lai arī kas paliek atmiņa no ekskursijas, lai būtu iespaidi ar kuriem varētu dalīties ar tuviniekiem un draugiem. Atsijājot interesantos objektus no ne tik ievērojamiem objektiem, laiks paliek mazsvarīgs. savādāk var rasties situācijas kad laiks apskatīt pili ir iztecējis jau pie iepriekš apskatītā dižozola un ir tagad jāskrien un jāiekļaujas laika apskatīt  grāmatvedības muzeju.
  • Ievākt informāciju par objektiem. Laikam, mana lielākā kļūda manā pirmajā ekskursija kurai plānoju maršrutu. Tas vajadzīgs, lai rosinātu interesi ekskursijas dalībniekiem par objektu, tā vēsturi, nozīmi, detaļas un kā tagad notiek kāda objekta attīstība un kāda ir nākotne. Informācija līdz ar bildi atstāj lielāku informāciju neka tukšs dokuments vai tikai bilde
  • Jau iepriekš ieplānot ēstuvi. Tāda veida ekskursijas atstātais iespaids paliks ilglaicīgāks un pozitīvāks, nekā aizraujošie stāsti par to ka cilvēki centās pagūt līdz lielveikala slēgšanai.
  • Nedrīkst pazaudēt ekskursijas dalībniekus! Tas, ka kāds no grupas pazūd ta jau ir ierasta prakse un dažreiz ir pat interesantāka par pašu ekskursiju. Taču, ja ekskursijas gids, rīkotājs vai vadītājs pazūd un/vai aizsteidzas pa priekšu,tad gan palicējiem atliek vien doties atpakaļ uz transportu bez iespējas apmeklēt kādu interesantu vietu.  Tad sākas neuzticība  gidam/organizatoram, zūd viss ekskursijas prieks un rodas vēlme lai tik viss ātrāk beigtos. Nav jau tā labākā sajūta, ne?
  • Ja ekskursija ir vairākas dienas, tad, lai atpakaļceļš neliktos garlaicīgāks par sakumu, braukt pa citu ceļu un ieplānot kādus objektus kuri netika apskatīti ekskursijas pirmajā daļā.
  • Demokrātija. Ir vienmēr jārēķinās ar vairākuma viedokli. savādāk  var sākties haoss un pārmetumi kas var pielikt punktu visai ekskursijas izbaudīšanai.
Sekojot šiem punktiem, ekskursiju var padarīt patiesam par piedzīvojumu, sniegt un gūt zināšanas par apmeklējamo vietu, atstāt tikai pozitīvus iespaidus par ekskursijas ceļu, galamērķi un organizatoru. Iespējams, tas būs tikai sākums visai pieredzei rīkot ekskursijas un, iespējams, ekskursijas dalībnieki par tavu ekskursiju vel ilgi izteiks pozitīvas atsauksmes. Ekskursija tomēr var būt kaut kas vairāk par skolotāju neapmierinātu klaigāšanu un tikai vietu apskatīšanu!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru