16 septembris 2012

Patiesība par nažiem - mācies no kļūdām kā nepirkt nazi

No augšas uz leju: 1 - Gerber prodigy; 2 - Mora 2000; 3 - BW sviesta nazis; 4 - Victorinox military knife
Cik daudziem cilvēkiem patīk naži! Vēlējos norādīt pāris punktus jaunajiem nažu pircējiem, kamēr pratu vēl nav pārņēmuši metāli, leņķi, kamēr īsti neatpazīstu nažu profilus un šķērsgriezuma formas, kā nezinātajam, pastāstīt par pieredzi ar nažiem, kādu pārgājienu nazi iegādāties un kas īsti ir pietiekami.



Saka, ka pirmais nazis vienmēr ir kļūda. Kā pirmo es iegādājos ir Gerber Prodigy (attēlā pirmais), kurš bija liela kļūda. Pēc izmēra tas nav diži lielāks par otro, taču svara ziņā ir daudz smagāks pateicoties viņa lielajam platumam. Viņš ir izgāzšanās platuma dēļ, kurs mūsu apstākļos, Baltija, nav īsti nekur noderīgs."Survival" tipa naži, ko lieto televīzijas zvaigznes, nav nekur lietojamas. Latvijās tādam nazim nav pielietojuma un izskatās smieklīgi. Nebūtu jau slikti, ja ir pasmags nazis saimniecībā, taču visu papildus bojā robi uz asmens tuvu pēdai, kuri padara naža lietojamāko daļu lietojamu tikai virvju griezšanai. Attēlā var redzēt, ka tas tika pamatīgi lietots smagam darbam laukos, kur ir vienīga vieta, kad nākas izmantot viņu. Papildus visiem trūkumiem arī zobi ir izvietoti uz "nepareizās puses". Reāli, cilvēkiem kuri nav kreiļi, šī naža robi ir diezgan neērti lietošanā. Vienīgais mierinājums ir tas, ka nazis tika iegādāts īsi pirms tādus sāka ražot ar sliktāku metālu pārdodot par to pašu cenu. Ja vēlreiz ienāktu prātā ideja pirkt smagu nazi, tad šī vietā tiktu iegādāts Beckers BK-2, kurš ir platāks, bez robiem, ērtāks lietošanā.

Otrais nazis tika iegādāts pēc brīža, kad sapratu savu lielo kļūdu iegādājoties pirmo nazi. Otrais ir Mora 2000.  Kā pēc attēla var spriest, tad šis nazis ir pamatīgi cietis no nemākulīgas rīcības un neuzmanības.Tā griezošā daļā ir divi robi, kas nav labi. Nazis ir plānāks, nav tik uzkrītošs ka pirmais, ir krietni vien lietojamāks un tā griezoša daļa ir lieliska! Plastmasa rokturis turas labi. Diemžēl zviedru nažu īpatnība ir tāda, ka galvenais uzsvars ir uz paša naža asmens, spala tiek piemeklētāka vislētākā, kamēr Norvēģiem spalā ir iemiesota visa lietotāja mākulība, tradīcijas, izdoma. Somu naži ir lielisks vidusceļš, kur tradicionāli asmens neatpaliek kvalitātē no citiem un spala nav plastmasas gabals. Runājot par šo konkrēto, tas izmaksāja 18 LS, tika lietots ļoti daudz un gals tam vēl nepienāks drīz. Šis nazis ir lielisks instruments dabas pārgājienu mīļotājiem, noder rīkojot nometnes un nazis nv arī pārāk dārgs, lai to būtu žēl lietot.

Trešais nazis ir vācu armijas ēdiena komplekta ietilpstošs. Īsti jēgas no tā nav, ja ir līdzi zemāk esoss nazis. Pats galda piederumu komplekts ir samēra smags un liels. Tā vieta var atrast citus - vieglākus un kompaktākus galda piederumus.

Kā ceturtais nazis ir Victorinox šveices armijas nazis. Pašlaik ar tieši tādu pašu modeli tiek aprīkota ne tikai Šveices armija, bet arī Vācu , Lietuviešu un iespējams arī citas. Kas atšķir šo nazi no pārējiem ir tas, ka nazim ir aizsardzība pret aizvēršanos, ka arī to atvērt var ar vienu roku, kamēr iepriekšējiem modeļiem visam bija nepieciešams nags. Šo nazi Latvijā var dabūt par 26 latiem un tas pilnībā attaisno savu cenu. Nazim ir lieliski instrumenti, visi tika izmantoti. Vienīgi krustiņa skrūvgriezis nav īsti paredzēts smagiem darbiem, jo naža korpusa locīšanās plaukstā biedē. Naža asmens robojumi netraucē it nemaz un nav arī agresīvi. Būtībā, vienmēr kad ir nepieciešams viss naža asmens garums, tad ir ļoti patīkami kad nazim ir tieši tāda konstrukcija. Pēdai tuvākā naža asmens daļa nav robota, kas ir diezgan universāla visiem smalkiem darbiem. Šo nazi es izmantoju ikdienā un tas lieliski aizvieto visus iepriekšējos nažus izbraucienā uz citam valstīm un ir noderīgs pie dabas krūts (taču nekad neaizstās Mora 2000 funkcijas).

Ja būtu kas ko es varētu ieteikt ņemt dabas mīļotajiem ilgam pārgājienam kādā dabas parkā tad tas noteikti būtu jebkurš nazis no Mora adventure sērijas. Šie naži nemaksā vairāk par 20 LVL, tiek galā ne tikai ar pārtiku, striķiem, audumu, bet arī der vienkāršu koka instrumentu darināšanā vai amatieru koka grebšanā brīvā laikā pie ugunskura. Šos nažus var iegādāties Arsenālā un Gandrā.

Ja ir vajadzība pēc daudzfunkcionāla brīnumnaža tad tas pilnīgi noteikti būs kāds no leģendārā Victorinox. Patiesībā lielākā starpība starp visiem ir instrumenti kurus grasies lietot. Jāņem vērā ka lielākā daļa vecu modeļu ir bez aizsardzības pret aizvēršanos, kas var pasargāt pirkstus un plaukstu. Dažreiz rodas vajadzība pēc maza zāģa, kurš Šveices nažiem neskatoties uz lielumu ir ļoti nikns un efektīvs. Skrūvgrieži lieti noder mazu lietu izvilkšanā no mazam spraugām, it īpaši caurumu dūrējs. Manis iegādātais Victorinox nazis pagaidām ir labākais kas ir pieejams, bez nevajadzīgām lietām kā vīna korķu vilcējs, nejēdzīgās šķēres un nagu vīlīte. Naža asināšanai var iegādāties pildspalvas izmēra asināmos (7 LS), kurš der arī citiem nažiem ar tādu pašu leņķi.

Pēc ilgākas lietošanas un pētīšanas cilvēks saprot kas ir labāks viņam pašam. Šajā attēlā ir attēlots skandināvu tipa Helle firmas Vikings, kas man personīgi būtu labākais variants pēc pieredzes iegūšanas. Šis nazis ir rekonstruēts pēc Vikingu tradīcijām īpaši pasaules apceļošanas rekonstrukcijas ekspedīcijai. Šī naža spals ir darināts no bērza, asmens sastāv no trīs kārtām ar cietāko vidū, griezošā daļa ir tradicionāli 25° leņķī. Šis nazis ir ļoti vienkāršs apkopē un tā asināšana ir vienkāršākā (jo vikingiem nebūtu laika izdomāt sarežģītākus). Pieņemu, ka Kurši izmantoja tādus pašus nažus Latvijas teritorijā.

Vienkārši sakot:
  • Mežam izvēlēties 2-3mm biezu nazi, vienkāršu, nav vajadzības pēc mazas mačetes.
  • Eiropas izbraucienam pilnīgi noteikti būs piemērots jebkāds uzasinās Šveices armijas nazis, bet ja nav, tad ideālākais ir bildē redzamais Trekker vai līdzīgs

Daži citi punkti ko būtu jāievēro darbā ar nazi:

  • Nazim jāatrodas makstī, ja ar to nestrādā;
  • Nazis nav rotaļlieta, esi uzmanīgs ar to;
  • Pēc lietošanas nazis notīrīt ar slapju lupatu un noslaucīt ar sausu lupatu;
  • Nazim ir jābūt asam, ieteicams asināt pareizi konsultējoties ar internetu;
  • No naža nav jēgas, ja nazis nav ass.
  • Nekad negriez ar nazi pret savu ķermeni vai tā ekstremitātēm;
  • Nav vajadzība pēc naža garāka par 9 cm.

Kā vislabāk uzasināt skandināvu tipa nazi var pastāstīt šis cilvēks:


2 komentāri:

  1. Nu pirmāmkārtām par nažu veidiem: Gerber nazis ir vairāk domāts ikdienas lietām, nevis "izdzīvošanai". Tas ir asināts ar šauru griezošo maliņu lielā leņķī. Šāds asinājuma veidz ir vis izturīgākais, protams, jāskatās kāds ir tērauds. Ja asmens ir no nerūsējošā, jeb Stainless steel 440... un citi, tad šis asmenis ir ciets, bet diezgan trausls! Tas nozīmē, ka pie konkrētām slodzēm asmeņa griezošā maliņa sabruks, vai pat var salūzt pats asmenis! Ja vēlās tiešām labu nazi, izturīgu, asu, viegli asināmu un kopjamu, tad ir jāizvēlās naži ar augta oglekļa satura tērauda asmeni, jeb high carbon steel. Asinājums var būt Skandi grind, Convex grind, Flat grind. Tie ir veidi, kā naža asmens tika ieveidots. Vairāk par tiem var redzēt šeit http://zknives.com/images/knives/knifeedgetypes.jpg
    Šāds asmenis ir izturīgs, var būt bārdas naža asumā un var kalpot daudz jo daudz gadus. Pamatā šadi naži tiek izgatavoti Skandināvu valstīs. Runājot par Frosts Mora nažiem, tad tie ir labākie naži par tik niecīgu cenu! Es labāk izvēlētos Mora laminated steel nažus, tas ir kad tērauda asmenis sastāv no trīs slāņiem, sānos ir mīkstāks tērauds un vidī, kur ir griezošā maliņa ir cietāks tērauds. Tas padara asmeni flexiblāki un tai pat laikā izturīgu un asu! Par plastikāta spaliem, Mora tos taisa ļoti izturīgus! Es zinu džekus, kas strādā celtniecībā un pēc kritieniem u.c. sitieniem vienīgais kas izdzīvo ir Mora nazis ar visu viņa plastikāta spalu! Protams var jau nopirkt Mora nažus ar koka spaliem, bet tas jau maksās trīs reizes vairāk! Par Somu nažiem: Nu tie ir tāda loterija, jo īpaši lētais gals, kas izskatās itkā labi, bet cena ir ap 25Ls! Tie naži visbiežāk ir šķibi greizi iel'
    īmēti spalā, stap asmeni un spalu ir daudz šķirbu, spals ir slikti apstrādāts, ir raujpš un neapstrādāts ar eļļu un vai vasku! Labs sliktas kvalitātes piemērs ir WoodsKnife. Tie ir padārgi naži, bet kvalitāte ir galīgi štreijā! Es kad savu pirmo nazi taisīju man nebija tādu kļūdu kādas pieļauj viņi gandrīz katram nazim! Ja pērk Roselli nažus, tad jā, tiem ir kvalitāte, tiem ir viss, vienīgais mīnus ir maksts! Roselli nažiem es taisu tradicionālo Bushcraft maklsti ar daudzām pcijām nēsāt nazi kā vertikāli tā arī horizontāli + pievienot kramu, paracord, u.c. lietas izdzīvošana, bushcraftingam.
    Vienu vārdu sakot: Izvēlieties skandināvu tipa nažus, tie ir labas kvalitātes, viegli asināmi, izturīgi un ērti lietošanā. Ja vēlēsieties izgriezt karoti, vai trauku pārtikai, tad skandināvu nazis būs Jūsu labākais kompanjons!

    AtbildētDzēst
  2. "Runājot par Frosts Mora nažiem, tad tie ir labākie naži par tik niecīgu cenu!"

    Pilnībā piekrītu.

    Par rokturi - pēc manas pieredzes daudziem nepatīk plastmasas rokturi.
    Taču var nopirkt Mora nažu asmeņus, lai var rokturi izgatavots pats.

    lynxgear.lv

    AtbildētDzēst