01 marts 2012

Kā atrast Ziemeļus

Kompass. Parasti viena no bultiņām norāda uz ziemeļiem. Attiecīgi pulksteņrādītāja virzienā ziemeļi ir uz plkst. 12, Austrumi uz plkst. 3., Dienvidi uz plkst. 6 un Rietumi uz deviņiem. Taču ja kompass griežas līdz ar tevi, bulta stāv uz vietas vai stāvot uz vietas ilgi griežas nenoteiktā virziena, tad kompass ir demagnetizejies un nav tavs labākais draugs. Kompass var arī maldināt automašīnās, pie elektrības vadiem un mājās. Ko tad? Ir vēl virkne labu iespēju kā noteikt Ziemeļus bez adatas magnetizēšanas un peļķē likšanas.
Var meklēt ēnas kustības un atzīmēt, taču tas var būt laikietilpīgs process, īpaši dienas vidū. Zemē iesprauž koka zaru, tā ēnas galu iezīmē un pēc 10-15 minūtēm atzīmē otru reizi. Diezgan droši ēna kustēsies no Rietumiem uz Austrumiem. Starp abām atzīmēm novelkot vektoru (taisna līnija / īsākais ceļš starp abiem punktiem) iegūst Rietumus un Austrumus, tādējādi Ziemeļi būs tieši apmēram atzīmēm (ja jūsu kreisais plecs ir pie pirmās atzīmes (Rietumi) un otrais plecs uz otras atzīmes (Austrumi). Strādā abām Zemeslodes puslodēm vienādi. Taču tā mocīties nevienam neiesaku.

Analogais pulkstenis (ar bultiņām). Pulkstenim ir jābūt pareizi uzstādītam. Turi pulksteņa ciparnīcu horizontālā līmenī uz rokas.
Ziemeļu puslode: nostājies tā, lai pulksteņa stundu rādītājs norāda uz sauli. Viduslīnija starp stundu rādītāju un 12:00 ir Ziemeļu-Dienvidu līnija.
Dienvidu puslode: nostājies tā, lai pulkstens 12:00 norāda uz sauli. Viduslīnija starp 12:00 un stundu rādītāju ir Ziemeļu-Dienvidu līnija.
Var rasties jautajums - ka noteikti vkurš gals ir uz Ziemeļiem? Tas ir atkarīgs no ta vai ir rīts vai pēcpusdiena. Jaatcerās ka saule riet Rietumos un aust Austrumos. Lai nemulsinātu, ieteiktu aiziet ar kompasu un pārbaudīt to uz savas ādas.

Atrodi pulārzvaigzni (tikai Ziemeļu puslodei). Polārā zvaigzne ir pašā Mazo Greizo ratu "roktura" galā, jebšu var vieglāk sameklēt Lielos Greizos Ratus un iztēloties ka tie "izlej" Polārzvaigzni. Tagad tu skaties uz polārzvaigzni, jeb Ziemeļiem.

Meklē sūnas. Tās aug mitrākajās un nesaulainakās pusēs vislabāk. Tie ir Ziemeļi. Akmens vai koka sūnas norāda uz Ziemeļiem.

Koku zari. Tie aug tur kur ir visvairak saules. Strāda tikai ja visi koki ir vienāda garuma vai atsevišķi stāvoši. Vismazāk zaru būs Ziemeļos. Tapat ka Dienvidos vienmēr būs vairak krūmu un ātrāk kusīs sniegs.

Skudru pūžņi tiek konstruēti Dienvidu pusē.

Satelīt šķīvji. Vairums satelīt šķīvju Eiropā ir vērsti uz Dienvidiem un Dienvidaustrumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru