19 decembris 2011

Annija Londondrija - sieviete ar vēju matos.

Annija, pēc iesaukas Londonderija (Londonderry), piedzima 1870. gadā Rīgā, ebreju ģimenē, un bērnībā ar vecakiem emigrēja uz ASV, kur kļuva par trīs bērnu māti.

Vienu dienu divdesmit četrus gadus veca Annija izgāja ārā ar divriteni, lai tikai pēc 15 mēnešiem atgrieztos mājās kā pirmā sieviete, kura apceļoja apkārt zemeslodei ar pieciem tūkstošiem ASV dolāru. Annija savu ķermeni un divriteni pāvērta par reklāmu stendiem.

Annija nebija īpaši godīga - katram reportierim tika dota savādāka atbilde, kā viņa tika līdz Ķīnas robežai. Ceļā arī stāstīja detalizētus stāstus par Indijas apcelošanu, kur medīja tīģerus ar vācu karaļiem; par to, kā "Aziāti" viņu gandrīz nogalināja, domādami, ka tas ir ļaunais gars. Annija bija arī iemaldījusies Ķīnas-Japānas kara frontē, ielūzusi ledū, dabūjusi lodi plecā un tika iemesta japāņu cietumā. Visiem patika viņas stāsti, patiesi un izdomāti.

Bez maldināšanas, kritiķi Annijai pārmet to, ka Annija vairāk laika pavadija stumjot divriteni pie sāniem, nekā uz tā. Citi saka, ka lielu daļu laika Annija pavadīja uz prāmjiem, atstājot divriteni kajītē. Taču tas nav galvenais.

Jauna trīs mazu bērnu māte, sievietēm nelabvēlīgākajā laikā, kad sievietes sāka cīnīties dzimuma vienlīdzību, tā izraisot asu kritiku no vīriešu puses, uzdrošinājās apceļot apkārt zemeslodei viena pati bez lielām somām. Un viņai sanāca. Kāds ir tavs attaisnojums nedarīt neko lielisku savā dzīvē?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru