10 augusts 2011

Par ceļošanu ar twitter un kāpēc tas var būt noderīgs

Priekšvārds: Es vienmēr biju skeptisks pret šo pakalpojumu un neatbalstu nekāda veida online ekshibicionismu un paranoidāli uztveru šāda tipa portālus. Kā nekā - ja vēlies rakstīt - dari to plaši, nevis niekojies ar gandrīz īsziņas garuma piezīmēm.

Bet tas viss mainījās...
..pēc Brieža ieteiktās filmas 127 stundas noskatīšanās. Tiem kuri filmu nav redzējuši - būtībā tās galvenais varonis tāpat kā es nekad nevienam neteica kurp dodās, cik ilgi būs prom un kad domā ierasties. Tā arī iesprūda tuksneša vidū diezgan reti apmeklētajā plaisā starp zemes plātnēm. Beigās čalis nozāģēja sev roku lai izdzīvotu, protams, pēc 127 stundām kopš iesprūšanas. Nevarēja sazināties ar ārpasauli pateicoties zonas neesamībai.

Filmas morāle - vienmēr vismaz kāda veidā paziņo kurp dodies un uz cik ilgu laiku un kā būsi sasniedzams nepieciešamības gadījumā. Tā kā man arī pēdējā laikā patīk vienam pašam aizdoties prom uz mežiem, nopeldēties Gaujā, ielīst kādā pamestajā teritorijā un nevienam nestāstīt nedz par savām gaitām, nedz apziņot kādu par manu prombūtni. Ne vienmēr ir arī kam uzticēt tādu informāciju, tāpēc arī izdomāju apziņot plašāku publiku caur twitter.

Īstenībā ideja ir diezgan vienkārša - paziņot visiem sev nepazīstamajiem un puspazīstamajiem cilvēkiem kuri man seko twitterā kurp es dodos, cerībā, ka pamanīs manu pazušanu. Tā arī pasaku - uz kurieni un ka nebūs labi, ja nepaziņošu pēc X stundām. Mazums kas var gadīties, kaut vai pusceļā uz centru?

Pēcāk atradu arī citus twitter pielietojumus, kaut vai tai pašā stopēšanā, it īpaši ja esi sieviete - ietvīto mašinas marku, krāsu un numura zīmi drošības labad. Brauciena beigās varēsi šo informāciju izdzēst. Mazums var gadīties?

Labi twitter izmantošanas veidi pēc uzgūglošanas:
# var saņemt informāciju par kādu atgadījumu un pašam piedalīties diskusijās. Piemēri: Šeit var redzēt kā izplatās informācija nemieru laikā; šeit tai pašā Londonā cilvēki nosūdz zagļus un to bildes.
# pasākumu organizatori tādā veidā masveidā paziņot informāciju par izmaiņām. Tai skaitā arī nemieru kontrolēšanā un apziņošanā.


Citi veidi ko atradu par reāli ērtiem:
# sazināties ar Rīgas pašvaldības policiju reālā laikā
# uzdot jautājumus politiķiem vai pat institūcijām. Piemēram, Ušakovs aktīvi izmanto twitter. 
# Dažu pilsētu Tūristu Informācijas Centri atbild uz jautājumiem.
# Sakārtot pilsētu.


Pagaidām tikai mācos un pētu, taču ja būs ko pielikt tad arī papildināšu rakstu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru