09 septembris 2011

Pārdomas pēc Gaujas Nacionālā Parka pārgājiena

Nu jau esam atpūtušies un pietiekami domājuši par to, ko ieguvām no šī pārgājiena. Šeit būs pāris atklāsmes pie kurām nonācām pēc pārgājiena Gaujas Nacionālajā Parkā.

Tas nav pirmais šī parka apmeklējums un noteikti nav pēdējais, jo pāris dienās apskatīt un dokumentēt visu tur notiekošo nemaz nevar. Bez visa Latvijas dabas skaistuma, Gaujas un brīnumiem tur notiek arī dažādi pasākumi, kurā sev solījos vismaz vienā ierasties.


    Sekas no cauriem
    pārgājienu apaviem
  • Pati galvenā piedzīvojumu atribūtika ir apavi. Nevis nazis, GPS, fotokamera. Ar apaviem nāksies iet tālu gabalu. Pat ja apmaldījies. Apaviem ir jābūt atbilstošiem maršruta videi un labā stāvoklī. Kedas nederēs gājienam cauri zālei, kā nedz arī gariem ceļiem, nedz ūdenim. Kedas atstājam sporta zālei un riteņbraukšanai. Šķembu ceļam pietiks ar viegliem pārgājienu apaviem. Meža un neprognozējamai videi jābūt labiem, mitruma izturīgīem pārgājienu zābakiem (vēlams bez caurumiem). Armijas tipa zābaki lai paliek kalnainai Norvēģijai, Latvijas ziemai.
  • Otra pati galvenā piedzīvojumu atribūtika ir soma. Tev ar to būs jāpavada visa diena. Soma nevar būt neērta - tā sabojāsi muguru. Soma nevar būt pārāk smaga - ātri nogursi un sabojāsi muguru. Somai nav jādīdās uz muguras no gaitas. Somai un tās saturam ir jābūt pēc iespējas vieglākai, lieliski, ja ir ap vidukli apliekamā lence, ir platas un mīkstas plecu lences un kaut kas, kas neliek lietam somā grauzties mugurā. Somu var ienīst, ja tā nav pareizi izvēlēta, taču to izvēlējies tu.
No somas un apavu izvēles ir atkarīgs viss maršruts un labsajūta. Mitros apavos un neērtajā somā izbaudīt pārgājienu var izrādīties apgrūtinoši.

Arī bērnības spēļmantiņa numur viens - koks, bija noderīgs un atsauca daudz senas atmiņas. Novērojām to, ka nūjas tiešām, vismaz rada atvieglotās gaitas sajūtu. Praktiski, ar staigāšanas nūju, bija vieglāk pārvietoties pa stāvu kalnu, pārbaudīt vai koki pāri strautiem ir droši iešanai. Tāpat kā bērnībā koka gabala pielietojums ir atkarīgs no tā īpašnieka fantāzijas. Par manu koku kalpoja bērzs, taču ceļabiedrs Jānis izvēlējās tievāku kārklu, kuru pirms tam lietoju es.


Fakti:
Šis ir bijis Brieža garākais oficiālais pārgājiens
Dzīves pirmais kailfoto un jau internetā. Emocijas pārsteidzoši vienaldzīgas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru